АРХИВА

Ко је на вези

We have 60 guests onlineКако се припремати за полагање квалификационог испита

Квалификациони испит ученици осмог разреда полажу у својим Основним школама. Састоји се из провере знања из математике и матерњег језика. Положен квалификациони испит је услов за упис у гимназију и средњу стручну школу у четворогодишњем трајању.

Пријемни испит полажу ученици који уписују уметничку школу или школу за ученике са посебним способностима.

Припрема за испит

 • Набави збирке задатака за квалификациони испит и другу потребну литературу. Покушај самостално да решиш задатке ради провере тежине испита и уочавања својих «слабијих» и «јачих» страна.
 • Направи план рада по данима и недељама. Свакодневно бележи колико градива прелазиш. Ако једног дана пропустиш да се држиш плана, распореди заостатке на следеће дане.
 • Прилагођавај темпо рада; ако је потребно продужи време рада, уколико ти се чини да нешто добро знаш покушај да пређеш више градива.
 • Прилагоди начин учења. Можеш да консултујеш школског педагога или психолога уколико довољно не познајеш технике учења.
 • Када добро проучиш и савладаш градиво, свакодневно вежбај «тест ситуацију». Распитај се у чему се састоји испит и замоли неког да ти зада предвиђени број задатака из различитих области. Замисли да си на испиту и покушај да решиш задатке у предвиђеном времену. Прегледај задатке, уочи евентуалне слабе тачке и ради на њиховом отклањању. Ово вежбање може ти помоћи да лакше процењујеш време и брзину рада, а самим тим да се лакше снађеш на квалификационом испиту.
 • Разговарај са средњошколцима који су успешно положили квалификациони испит о томе шта им је највише помогло.
 • На време прикупи потребна документа, не чекај последњи тренутак.

Како савладати страх од испита

Страх од испита је осећање познато свима, чак и најбољим ученицима и студентима. Укључује узнемиравајуће мисли («Шта ако не положим испит?» ; «Нећу моћи ничега да се сетим...») и физиолошке реакције («лупање» срца, знојење, мучнину, главобољу, црвенило, дрхтање гласа и сл.). Ове појаве могу ометати учење и смањити квалитет рада на самом испиту.

Корисно је:

 • да се довољно одмараш и бавиш рекреацијом
 • да, и поред обавеза, издвојиш време за активности које те опуштају и дају ти снаге
 • да мислиш позитивно – када ти се учини да ти ништа не полази за руком, сети се свега што те испуњава поносом
 • уместо да себи говориш «морам да положим» – да кажеш себи нешто попут: «волео бих» или «желела бих да положим квалификациони испит и трудићу се да га положим». Речи као што су «морам» или «не смем» не помажу нам да будемо ефикасни, већ могу да изазову напетост или нервозу. А то нам не помаже на квалификационом испиту.

На испиту

  1. Покушај да дођеш на испит у доброј физичкој кондицији. Квалификациони испити трају два сата – корисно је «наспавати се» колико је то могуће, доћи свеж, одморан и сит.
  2. Пре него што кренеш провери да ли код себе имаш сав потребан прибор и документа.
  3. Дођи раније уместо тачно на време.
  4. Пажљиво саслушај упутства. Слободно питај како да исправиш погрешан одговор.
  5. На листу за одговоре напиши читко своје податке и одговоре.
  6. Пази на слагање редних бројева питања и одговора.
  7. Пре него што почнеш са решавањем задатака прегледај пажљиво цели тест. Планирај и распореди време решавања појединачних задатака. Прво решавај задатке или групе задатака које најбоље знаш – тако ћеш ојачати самопоуздање.
  8. Пажљиво и до краја прочитај свако питање пре него што означиш свој одговор. Ако те питање збуњује прочитај поново.
  9. Ако се «блокираш» одговарајући на неко питање, не размишљај предуго. Почни да решаваш нешто друго, током решавања другог задатка твој ум ће и даље тражити одговор.
  10. Уколико осетиш напетост или страх застани мало и одмори се. Покушај извесно време да дишеш дубоко и лагано. Или, уместо тога, замисли неки пријатан, за тебе умирујући призор и задржи га извесно време у мислима. Након опуштања настави да решаваш тест.
  11. Остави довољно времена да још једном прегледаш свој рад и провериш да није нешто изостављено. Предај свој рад тек када провериш и исправиш евентуалне грешке и пропусте.

И, наравно, веруј у себе!

И не заборави. Оно што је најважније у избору будућег занимања је да то буде оно што је својствено теби, твојим способностима, интересовањима и вредностима. Јер само ћеш тако моћи да радиш посао који волиш.

Пуно среће у даљем школовању.

Уколико су вам потребне додатене информације, савети или разговор слободно нам се обратите

Ваша стручна служба

Зоран и Душица